Bezinningsruimte Gorinchem
Lichttrechter

Lichttrechter Gorinchem
Lichttrechter Gorinchem
 
Lichttrechter Gorinchem
 
Lichttrechter Gorinchem


In opdracht van de gemeente Gorinchem heb ik een beeld gemaakt voor een bezinningsruimte: Lichttrechter.
In de bezinningsruimte wordt aandacht besteed aan de gevolgen van geweld en de afschuw erover. Aanleiding is het gebeuren bij café Bacchus, januari 1999, waarbij twee meisjes om het leven kwamen.

In de toren bevindt zich de “Lichttrechter”: een trechtervorm van transparante draad. De trechter begint bij het gotische raam boven de entree. Vanaf ieder kruispunt in het lood van de glas-in-lood-ramen vertrekt een nylondraad de ruimte in.. Het midden van het raam is vrijgehouden.
De draden, bij elkaar ongeveer duizend stuks, komen samen in een opgehangen oog voor de witte achterwand. Het oog hangt op ongeveer zes meter hoogte aan touwen vanuit twee trekgaten in het kruisgewelf. Vanaf dat oog hangen de nylondraden in een tros naar beneden tot vlak boven de vloer.
Aan de uiteinden van de draden bevinden zich kokertjes, die gevuld kunnen worden door bezoekers die een gedachte of boodschap op papier achter willen laten.
Op de begane grond van de ruimte is een uitholling in de vloer: direct onder de tros “wijkt” de vloer. Hierdoor wordt de zwaarte van de tros geaccentueerd en vindt de tros een visueel einde in de architectuur van de toren.
Deze holling heeft een tegenhanger in een bolling in de bestrating buiten de toren, voor de deur. Het is een verhoging die de plaats markeert van waaruit ‘s avonds de verlichting van het kunstwerk aangeschakeld kan worden. Iemand die op de bolling gaat staan, of eroverheen loopt, activeert de verlichting via detectoren.